woensdag 6 mei 2009

Wat is het verschil tussen racisme en discriminatie?

Discriminatie betekent letterlijk: het maken van onderscheid. De betekenis van het woord discriminatie is in maatschappelijk en juridisch opzicht gaan afwijken van de letterlijke betekenis, in die context verstaat men onder discriminatie: het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen.
Onder discriminatie verstaat met het benadelen van mensen of groepen op basis van uiteenlopende kenmerken zoals geldelijk vermogen, klasse, intelligentie, scholingsgraad, sociaal gedrag, seksuele geaardheid, religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, … Discriminatie komt niet overeen met wat het grondbeginsel zegt: “dat alle mensen gelijk zijn”.

Racisme is de verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip ‘ras’ een doorslaggevende betekenis toekennen bij het vaststellen of veronderstellen van karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens.
De term racisme wordt in meerdere betekenissen gebruikt. In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras. Velen gebruiken het racisme in algemene zin als aanduiding van etnocentrisme of xenofobie(= angst voor vreemdelingen). Anderzijds trachten wetenschappers deze begrippen juist af te bakenen van racisme als ideologie of wetenschappelijk racisme.

Wettelijke definities van racisme:
Volgens de Conventies van de VN betekent raciale discriminatie: elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur gebaseerd op ras, huidskleur, afstamming, of nationale of etnische oorsprong die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning, genieting of uitoefening, op basis van gelijkwaardigheid, van mensenrechten en fundamentele vrijheden in het politieke, economische, sociale, culturele of enig ander veld van het openbare leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten